Márvány

Kristályosan szemcsés mészkő, mely csiszolva igen tetszetős külsejű. Kedves, szép színük, különösen pedig egyenletesen sűrű, szemcsés szerkezetük nagyon alkalmassá teszik ezeket művészeti alkotások készítésére.

A friss törési lapokon a szemcsék mindenkor erősen fénylenek, innen kapta a marmarein (fényleni) görög szóból a marmor, magyarul a márvány nevet. Színe igen sokféle. Van fehér mindenféle változatban, szürke, sárga, vörös, kék, fekete, melyek vagy egyöntetűek, vagy pedig eresek, foltosak, felhősek. Legbecsesebb a hófehér, egyformán apró szemű márvány, legritkább pedig a szép sárga színű.
A márványnak valószínűleg már az új-kőkorban is, de a későbbi időszakokban bizonyítottan kiterjedt kereskedelme volt. A római úthálózat kiépüléséig elsősorban vízi úton szállították a kibányászott tömböket, ezért a tengerhez közeli lelőhelyeket igyekeztek kihasználni. Ezen lelőhelyek finomkristályos anyagai az egész Mediterrániumban elérhetők voltak.
Ha az aranyat, ezüstöt, platinát ritkaságuk, szépségük, állékonyságuk miatt nemes fémeknek tekintjük, a márványt joggal a „nemes kőzetek” közé sorolhatjuk, mert becses tulajdonságai olyan megkülönböztetett helyet biztosítanak neki a kőzetek világában, aminőt az arany és társai a fémek társadalmában élveznek. Fénylő, kristályos, vakító fehérsége az, ami a márványt más kőzetanyagok fölé emeli, az a csodálatos makulátlan hószín, mely szinte önkénytelenül is a havat, a hideget juttatja az ember eszébe és közmondásos fogalommá tette a márvány szépséggel párosult hidegségét. Pedig a közmondás ezúttal téved: a márvány nem hideg, nem érzéketlen. A márvány beszélni is tud – csak legyen, aki megszólaltassa. A márvány képes himnuszokat zengeni az emberi test szépségéről, ha akar, forró, perzselő emberi szenvedélyek kifejezője is lehet – csak a szobrász keze szükséges, amely életre kelti.
Mi sem természetesebb, minthogy nagy becsben állnak azok a bányák, ahonnan a szobrászművészetnek ez a legértékesebb anyaga származik. Annál is inkább, mert szobrokon kívül a művészi hatást keltő épületeknek is egyik legfontosabb nyersanyaga ez. Templomok, középületek és egyéb monumentális építmények díszítésében hatásosan érvényesül a márvány ünnepélyes pompája.

Zöld márványZöld márvány

Bővebben »

Rózsaszín mészkőRózsaszín mészkő

Bővebben »