Vádala

Cégünk neve, a VÁDALA – ahogy ez sejthető – betűszó. Mégpedig olyan betűszó, amely három generációt köt össze.

Az első két betű, a VÁ jelentené az alapítót, vagyis Várnagy Dezső, az első generációt. Ő indította el az üzemet nagyjából félszáz éve, amelyet a következő „VÁ-k”, vagyis fiai: a 39 éves Dezső és a 34 éves Zoltán visz tovább. A fiúk született kövesek, ezt látták gyerekkorukban, ezt a szakmát tanulták ki, és tavaly márciusban, immár a második generációként, ők alapították meg apjuk nyomdokaiba lépve a VÁDALA Kft.-t. A Da és a LA pedig Zoli és Dezső lányainak: Dalmának és Laurának köszönhető, velük lett egész a háromgenerációs vállalkozás.

Ötven év, egyetlen szakmában, tisztes kornak számít, különösen a mai világban, amikor mintha eltűnőben lenne az iparosok korábbi legfőbb erénye, a megbízhatóság. Felszámolódó cégek, előleggel eltűnő vállalkozók, csapnivaló, hibás teljesítés – ezekről szólnak a mai világ hírei semmint arról, hogy valaki évtizedek óta elérhető, munkáját mindig magas színvonalon, a megrendelő megelégedésére végezte. Márpedig a Várnagyok immár öt évtizede erről híresek; panasz nem érte még a „cég elejét”.

A solymári üzem egyben raktár, valóságos kőtár. Persze az sem baj, ha éppen nincs készleten a vevő által megálmodott minőség, vastagság, szín és rajzolat; szerencsére ma már nem gond akár a még mindig „kőnagyhatalomnak” számító Olaszországból, de akár a föld bármely pontjáról is behozni a kiválasztott minőséget. Dolgoznak vágott kőlappal, nem gond az akár hatvan centiméteres vastagság sem (ha ugyan azt még egyáltalán lapnak lehet nevezni), s dolgoznak tömbökkel is – a közelmúltban valaki egyetlen vörösmárvány tömbből kívánt magának mosdókagylót faragtatni. Mindehhez nemcsak a mesteri szaktudás, hanem az összes szükséges szerszám is rendelkezésre áll. Mi több, a beépítést, de akár a javítást, a pótlást, a fényezést házhoz menve is vállalják: ebben segít a tökéletesen felszerelt „esetkocsi”, amely a solymári „központ” kicsinyített másaként robog a helyszínre.

Ezek a nemes anyagok épp úgy mutatnak egy házban vagy egy lakásban, mint az ékszer egy elegáns hölgyön. Tulajdonképpen anélkül is el lehet indulni egy színházi estélyre, de azért, valljuk be, egy gyöngysor mégis csak kiemeli a dekoltázst… Ahogy a „kőékszerek” is feldobják az otthont, legyen az akár egy sok száz négyzetméteres palota, akár egy kis budai panellakás. A közhiedelemmel ellentétben még a garzonba is lehet egy különleges hangulatú sarkot, fülkét, beugrót, párkányt, akár egy kisebb-nagyobb kandallót is álmodni – kőből.

A VÁDALA immár két generáció óta bizonyít. S ugyan DA és LA egyelőre még kislány, de ki tudja, talán ők is követik majd a családi hagyományt.


Barna gránitBarna gránit

Bővebben »

Zöld gránitZöld gránit

Bővebben »