Kandallót utólag

A FELADAT: Egy öt éve épült házba rendeltek egy olyan kandallót, amely nemcsak esztétikailag emeli majd a lakás vonzerejét, hanem a tavaszi-őszi hűvösebb estéken képes kellemesen befűteni a földszinti nappali, mintegy hatvan négyzetméteres helyiségét.

PROBLÉMA I.: A tágas térhez képest a megrendelők egy szűk helyre álmodták a kandallót, a nappali sarkába, ahol az egyik oldalról a teraszajtó, a másikról pedig egy ablak akadályozta a beépítést. Mindez azt is jelentette, hogy ebbe a sarokba nem lehetett semmilyen típus-kandallót venni, vagyis egyedi tervezésre, és kivitelezésre volt szükség.

PROBLÉMA II.: A kis helyhez egy hasonlóan kicsi tűztér illik, ennek viszont a hőleadó képessége kevés, így félő, hogy nem tudja leadni a nappali felmelegítéséhez szükséges hőmennyiséget.

PROBLÉMA III.: A ház építésekor a tulajdonosok még nem gondoltak kandallóra, ezért a központi fűtésen kívül másik kéményt nem terveztek és nem építettek.

A MEGOLDÁS: Miután a megrendelőnek nem volt határozott elképzelése az építendő kandalló anyagáról sem, igyekeztünk olyan kőmintákat mutatni, amelyek illenek a környezetbe. Különféle színű és keménységű gránitot és mészkövet mutattunk, végül egy török mészkövet, a Travertin bézs árnyalatát választottuk. A tűztér alá pedig Ytong tégla került.

A kandalló megfelelő hőleadása érdekében egy hődobot is beépítettünk, amely fokozza a tűztér teljesítményét. Sikerült egy ár-érték arányban megfelelő minőségű és áru tűzteret találnunk, ami 100 ezer forintba került. (Pusztán csak a miheztartás végett: kapható tűztér akár kétmillió forintért is, igaz, ez már valóságos műremek: liftes ajtó, a csakis a japánok által gyártott íves, hőálló üveg, beépített ventilátor és így tovább…) A kis hely miatt különös gondot fordítottunk a hőszigetelésre: a tűztér alá, mellé egy különleges, csillámos hőszigetelő anyag került.

Az szükséges kémény a ház falán kívülre helyezték, a munkát egy szakértő alvállalkozóval készíttettük el.

A KÉSZÍTÉS IDŐTARTAMA: A „szabászat” a műhelyben történt, nagyjából egy hétig tartott. Aztán a pontosan levágott darabokat a helyszínre szállítottuk, ahol is egyetlen nap alatt sikerült felépítenünk a kandallót.

AZ ÉPÍTKEZÉS ÁRA: Ez a kandalló félmillió forintba került.

Szürke márványSzürke márvány

Bővebben »

Barna mészkőBarna mészkő

Bővebben »